Utwórz nowy wątek Odpowiedz  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mój komputer
PostNapisane: 27 lut 2015, 14:48 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2009, 21:50
Posty: 3873
Lokalizacja: Grodzisk Maz.
Ulubiona Broń: MP40
Lat w ET: 8
Witajcie ludziki...
mam od dawna problem z kompem którego nie jestem w stanie rozwiązać...
problem zaczął się w zeszłym roku w marcu, kiedy to spaliła mi się płyta głowna...

kupiłem nową
ASRock Z77 Pro3
do tego dokupiłem zasilacz Deus G1 600W 80 BR,SATA

ponad to w kompie mam:
procesor: Intel core i5-2300
ramy: GEIL 4GB 1600MHz
grafika: Radeon HD 6870
hdd: 931.51 GB, SAMSUNG HD103SJ ATA Device,SATA

i od tamtej porty, kiedy to złożyłem razem mam bluescreen'y a czasem się zawiesi bez info...
blue screeny mam różne:

Obrazek

Obrazek

sprawdziłem ramy i nic nie wykazało, niby wszystko ok:
Obrazek

Co dziwne, kiedy mam nową baterię biosa, działa ze 2 tygodnie, po czym zaczynają się restarty...
1 na tydzien, potem 1 na 3 dni... az dochodzi do kilku resów dziennie, oprócz tego rozłącza mi antenę WiFi [USB], nie działa zegar biosa...
wszystko siada...
zmieniam baterię i znowu trochę działa...

temperatura w porządku.
dysk niby też nie ma błędów

napisałem do ASRock'a i odpisali mi:
Cytuj:
Dear customer,

I would suggest to remove the board from the chassis, and remove all the hardware, and carefully remove the CPU and check the pins in the CPU socket.
If you have a CPU cooler that is mounted on a backplate, please see to it that it is not mounted to tight, most aftermarket coolers (besides Noctua) put way too much pressure on the CPU/Socket.
Intel has specified the maximum pressure, but they go far above the intel specs, causing the CPU socket to bend under the pressure, and thios can cause contact problems, resulting mostly in memory or PCIE errors.
The fact that you say that the battery is empty, is very strange.
Then you should check if the harddisk has the latest firmware, it is a known issue with Samsung harddisks that they lose the connection with the board, but this is a firmware issue on the harddisk.
The memory check doesn’t mean much to me, in the past I have seen it many times that people have blue screens but the memory tests were fine, as soon as they replaced the memory with Kingston memory, the problem was gone.

wiatrak od procesora jest założony najlżej jak się da...
nie sprawdziłem innego zasilania bo nie mam skąd wziąć
to samo z ram'ami

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 27 lut 2015, 17:32 
Offline
Friend
Friend
TemplarS Clan logo

Dołączył(a): 02 lut 2010, 20:58
Posty: 408
Ulubiona Broń: MP-40
Lat w ET: 9
Za dużo ET. Jak nie pamięć to formatuj albo użyj innej płyty głównej.


Góra
 Zobacz profil  
 

PostNapisane: 27 lut 2015, 17:45 
Offline
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 paź 2009, 21:50
Posty: 3873
Lokalizacja: Grodzisk Maz.
Ulubiona Broń: MP40
Lat w ET: 8
nie wkurzaj mnie, nie po to kupowałem płytę żeby znów wymieniać.
Format nic nie daje. zastanawiam się nad dyskiem

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Theme created by Matti from Free Premium phpBB3 themes
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL